Svijet
0

Apel NATO-u da ne povećava tenzije oko Sirije

SRNA
Sirija (Foto: Arhiv)
Sirija (Foto: Arhiv)
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova apelovalo je danas da NATO ne koristi zahtjev Turske za hitnim sastankom za eskalaciju tenzija oko Sirije.

"Zahtjev Ankare Alijansi može da se tumači kao veoma uznemirujući odnosno da postoji moguća eskalacije tenzija u vezi sa situacijom u Siriji", rekao je zamjenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gluško agenciji RIA Novosti.

U okviru aktuelne situacije, međunarodna zajednica mora zajedničkim naporima da stvori uslove za političku transformaciju krize u Siriji, rekao je ovaj diplomata.

"Sve strane u Siriji moraju biti ohrabrene da traže političko rješenje", rekao je Gluško.

Ankara je zatražila od NATO specijalan sastanak kako bi razmotrila Član 4 Sjeveroatlantskog sporazuma (North Atlantic Treaty) u vezi sa incidentom od petka, kada je sirijska protivvazdušna odbrana oborila njen vojni avion.

U okviru ovog člana, bilo koja članica NATO može da konsulture druge saveznie u slučaju da je ugrožen njihov teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost.

Sirija insistira da je obaranje aviona Turske bilo u skladu sa zakonima koji se primjenjuju u takvim situacijama, dok Ankara tvrdi da je avion oboren u međunarodnom vazdušnom prostoru, a ne sirijskom.