Samit u Kazahstanu
0

Apel na prekid oružanih sukoba u Libiji

FENA
Hamid Karzai
Hamid Karzai
Lideri zemalja Šangajske organizacije za saradnju (SSOS) apelovali su u srijedu na prekid oružanog sukoba u Libiji i založili se za strogo poštovanje Rezolucija 1970 i 1973 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

"Unutrašnji konflikti krize treba da se rješavaju isključivo mirnim sredstvima, političkim dijalogom, a postupanje međunarodne zajednice da bude usmjereno na pomoć procesima nacionalnog pomirenja i da se ostvaruje na osnovu međunarodnog prava, uz puno uvažavanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, kao i uz poštovanje principa nemiješanja u unutrašnje stvari država", navedeno je u Astanskoj deklaraciji s jubilarnog samita na 10. godišnjicu osnivanja SSOS.

"U tom kontekstu države SSOS ističu neophodnost prekida oružane konfrontacije u Libiji i imperativ strogog poštovanja Rezolucija 1970 i 1973 VS UN-a svih uključenih strana", istakli su lideri te regionalne organizacije.

Šefovi država SSOS izrazili su "ozbiljnu zabrinutost zbog nestabilnosti na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku", i založili se za što skoriju stabilizaciju stanja u tim regionima.

"Zemlje SSOS podržavaju napredak država regiona na putu demokratskog razvoja uz uvažavanje njihove posebnosti i kulturno-historijske specifičnosti, navedeno je u Deklaraciji", prenijela je agencija Itar-Tass.

Ruska državna novinska agencija prenijela je, takođe, i izjavu ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova da Moskva poziva lidere opozicije u Siriji na dijalog s vlastima.

"Lideri opozicje, oni koji vrše oružane napade na vladine snage i zgrade, obavezni su da se odazovu na poziv na dijalog", rekao je Lavrov, osuđujući primjenu sile.

Članice SSOS su, osim Rusije, i Kina, Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan i Uzbekistana, a zemlje sa statusom posmatrača Indija, Iran, Mongolija i Pakistan.

Kao gost na samitu u glavnom gradu Kazahstana bio je predsjednik Afganistana Hamid Karzai, kao i predstavnici niza međunarodnih organizacija.