Argentina
0

Apel Londonu da pregovara o suverenitetu Foklanda

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Argentinski ministar spoljnih poslova Horhe Taiana apelovao je na Veliku Britaniju da pregovara o suverenitetu potencijalno naftom bogatih Foklandskih ostrva, koji su pod kontrolom Londona, a koje Buenos Aires smatra svojom teritorijom.

"Britanija treba da sjedne za sto i razgovara o suverenitetu kako bi se prevazišla ova anahrona kolonijalna situacija", rekao je Taiana.

Taiana boravi u Meksiku, gdje se priprema za samit Rio grupe na kome će predsjednik Kristina Kirčner pokušati da dobije regionalnu podršku za pitanje Foklandskih ostrva.

On je u izjavi za argentinsku novinsku agenciju Telam dodao da Argentina želi diplomatski i miran dijalog.

Prema njegovom mišljenju Britanija, članica Savjeta bezbjednosti UN, zaobilazi rezolucije UN pozivajući na dijalog o sporu.

Taiana će se u srijedu, 24. februara sastati sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom povodom spora sa Britanijom.

Britanski premijer Gordon Braun rekao je ranije da je uvjeren da diplomatija i dijalog mogu da riješe spor sa Argentinom oko Foklanda dok su ostrvljani izrazili nezadovoljstvo zbog porasta tenzija nakon najave Londona da će početi sa eksploatacijom nafte u toj oblasti.

"Diplomatija između nas i Argentine biće uspješna", rekao je Braun insistirajući da Britanija djeluje u skladu sa međunarodnim pravom.

Argentina i Britanija ratovali su kratko 1982. godine oko arhipelaga. Poraz Argentine rezultirao je kolapsom tadašnjeg vojnog režima i vraćanjem demokratskih snaga na vlast.

Najnoviji spor izbio je nakon dekreta Argentine da brodovi koji plove njenim vodama u pravcu Foklanda moraju prvo tražiti dozvolu od Buenos Airesa.

Argentina kaže da su njene teritorijalne vode oko 370 kilometara od njene obale.

Osim oko 1 000 britanskih vojnika na Foklandima živi oko 3 000 mještana, većinom britanskog porijekla, i 500 000 ovaca.