Svaki dan mu pumpaju kisik u pluća
0

FOTO+VIDEO / Aparat ručne izrade Kineza već pet godina održava u životu

Klix.ba
Porodica Kineza Fua Xuepenga je prije pet godina izumila aparat kojim u životu održavaju ovog sada 30-godišnjeg muškarca. Aparatom mu ručno upumpavaju kisik u pluća, ali ga moraju stisnuti 18 puta u toku jedne minute. Kad bi sprava prestala raditi samo tri minute Fu bi preminuo.

Xuepeng je prije pet godina doživio saobraćajnu nesreću dok se na motoru vozio do prodavnice. Sudario se s autom, pri čemu je oštećen njegov nervni sistem, i ostao je paralizovan od vrata nadolje. Od tada nije u stanju samostalno disati.

Četiri mjeseca nakon nesreće proveo je u bolnici u Taizhouu, a kada njegova porodica nije imala više novca da plaća troškove liječenja, morali su ga dovesti kući. Njegov otac Fu Minzu i majka Wang Lanqin izumili su spravu kojim svakog dana upumpavaju zrak u pluća svog sina. Pritom im pomažu dvije kćerke i njihovi muževi. Ipak, ruke staraca su se deformisale od ovako napornog posla.

Jedini odmor od ovog posla imaju noću, kada uključe ventilator kućne izrade, koji je 2009. godine osmislio Fuov mlađi brat. Veliki troškovi električne energije ne dozvoljavaju im da uređaj drže uključenim i tokom dana.

Nakon što je jedan bloger počeo pisati o ovom slučaju javila se jedna kineska firma koja želi donirati potrebni uređaj Xuepengu. Pokrenuta je i akcija novčane pomoći Fuovoj porodici, a mogli bi ih posjetiti i članovi vlade i ljekari iz lokalne bolnice.