SAD
0

AP spušta tarife da pomogne listove pogođene krizom

FENA
Američka novinska agencija Associated Press (AP) objavila je da snižava tarife da bi pomogla novinskim kućama koje su njene članice a teško su pogođene smanjenjim prihodima od reklamiranja i upozorila da će tužiti internet sajtove koji nedozvoljeno koriste njene vijesti, javio je u srijedu Evropski novinarski centar (ECJ).

AP, kompanija stara 163 godine koju su formirale njene novine članice, saopćila je da će njen prihod od američkih listova pasti za oko jednu trećinu u periodu između 2008. i 2010. godine.

Ova američka novinska agencija će dozvoliti novinskim kućama članicama da skrate rok za otkazivanje članstva na jednu godinu umjesto sadašnje dvije, a istovremeno će ponuditi sniženu tarifu za one kuće koje odluče da zadrže dvogodišnji otkazni rok.

AP je najavio ove promijene na svom godišnjem sastanku u San Diegu, a one uključuju smanjenje tarifa procijenjeno na 35 miliona dolara za 2010. godinu pored već provedenih sniženja za 2009. od 30 miliona dolara.

AP je zaprijetila da će pravno goniti internet sajtove koji nemaju odgovarajuće dozvole da koriste njene vesti. Najavila je da će razviti sistem po kome će moći da prati vijesti njenih članica kao i njene vijesti koje se distribuiraju preko interneta da bi utvrdilo da li se taj materijal koristi legalno, javile su u srijedu agencije.