Svijet
0

AP: Kongresu SAD-a trebalo 200 godina da dobije ženu za predsjednicu

FENA
Američkom Kongresu trebalo je više od 200 godina da dobije predsjednicu, no to ne treba previše čuditi jer SAD baš i nisu među naprednijim zemljama kada je riječ o sudjelovanju žena u politici, navodi u četvrtak u svom izvještaju američka novinska agencija Associated Press.

Žene čine veliki udio u nacionalnim parlamentima u 79 drugih zemalja, uključujući Kinu, Kubu, Sjevernu Koreju i Vijetnam, prema podacima Interparlamentarne unije. SAD u tome čak zaostaju za demokracijama koje su još u povojima, poput Afganistana i Iraka.

"Kada me kolege 4. januara izaberu za predsjednicu Kongresa, nećemo razbiti samo stakleni strop (metafora limita za napredovanje žena), nego i mramorni strop", izjavila je demokratska kongresnica Nancy Pelosi koja će danas položiti zakletvu kao predsjednica Kongresa, prenijela je Hina.

Nancy Pelosi, majka petoro djece, katolkinja, porijeklom Talijanka, liberalni demokrat iz San Francisca, danas će srušiti cijeli niz strogih kriterija za ulazak u najviše krugove američke politike.

Kada je prvi puta izabrana u Kongres 1987., na Capitol Hillu su bile samo 22 zastupnice, a danas, u 110. sazivu Predstavničkog doma Kongresa pod njezinim predsjedanjem, bit će ih rekordan broj - 71, odnosno 16 posto.

Richard Fox, profesor političkih nauka na Fakultetu Union u New Yorku, napravio je opsežnu studiju o ženama u zanimanjima koja daju puno zastupnika u parlamentu: prosvjeti, businessu i pravosuđu.

U zaključcima navodi kako je briga o djeci jedan od glavnih razloga zbog kojih se žene manje natječu za političke funkcije, a kada se natječu onda su jednako uspješne kao i muškarci.

Također ističe kako je puno manja vjerovatnost da će stranački čelnici predložiti ženu da se najteče za neku dužnost te da su žene sklone misliti kako su nekvalificirane za neku političku funkciju, čak iako imaju iste kvalifikacije kao i muški kandidati.