Svijet
0

Anwar Ibrahim ponovno u malezijskom parlamentu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši malezijski vicepremijer Anwar Ibrahim, osuđivan za korupciju i sodomiju, ponovno je od četvrtka član parlamenta, i to kao opozicijski čelnik.

"Pravda je zadovoljena. Lijepo se osjećam što sam se vratio", izjavio je Anwar novinarima nakon što je položio zakletvu u parlamentu, prenio je Reuters.

Anwar je bio potpredsjednik malezijske vlade do 1998. kada je optužen i sljedeće godine osuđen zbog korupcije na šest godina zatvora. Zatim je 2000. osuđen na dodatnih devet godina zatvora zbog sodomije. Tvrdio je da je žrtva zavjere.

Iz zatvora je pušten 2004. nakon što je visoki sud poništio presudu iz 2000. godine na devet godina zatvora zbog sodomije.

Početkom ove godine mogao je ponovno da se vrati na političku scenu jer je istekao petogodišnji period zabrane bavljenja politikom koji važi za sve osuđenike.

Sada se vratio u parlament nakon deset godina, i to sa najvećim osvojenim brojem glasova poslanika u posljednjih 50 godina.

Anvar (61), međutim, ponovno je optužen za sodomiju, za šta malezijski zakon predviđa do 20 godina zatvora. On opet odbacuje optužbe. Bude li osuđen, to bi definitivno bio kraj njegove političke karijere.