Malezija
0

Anwar Ibrahim oslobođen uz kauciju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Malezijska policija oslobodila je u petak opozicijskog lidera Anwara Ibrahima uz kauciju nakon što je bio uhapšen zbog optužbi za sodomiju.

On je bio zadržan radi ispitivanja oko navoda o sodomiji samo nekoliko sati prije nego što je trebao dati izjavu policiji.

Bivši zamjenik premijera, koji se još može suočiti s optužbama optužio je vladu za izmišljanje navoda kako bi ga diskreditirala.

"Oni nemaju nikakvih argumenata protiv mene", izjavio je Anwar novinarima nakon oslobađanja.

Šezdesetogodišnji političar u stalnom je sporu s policijom otkako ga je bivši savjetnik optužio za sodomiju prije dvije sedmice.

Sodomija, čak i među odraslim osobama koje pristaju na nju, zločin je u Maleziji i kažnjiva je robijom do 20 godina u toj zemlji s muslimanskom većinom.

Njegovo hapšenje vjerovatno će povećati političke napetosti koje su izbile nakon nepredviđenih uspjeha opozicije na općim izborima u martu.

Obraćajući se novinarima iispred policijske stanice, bivši advokat je izjavio da je Anwar napustio zgradu. "On se odvezao u automobilu svoje supruge nakon što je izašao kroz stražnja vrata", izjavio je Sivarasa Rasiah.

Anwarove pristalice do sada nisu održale veće demonstracije.

Malezijske opozicijske grupe smatrat će Anwarovo hapšenje provokacijom, javlja dopisnik BBC-a iz Kuala Lumpura Robin Brant.

Kada je uhapšen pod sličnim optužbama prije 10 godina, njegove pristalice održale su velike demonstracije. One su obećale učiniti isto i ovaj put, ali do sada nikakvi veliki protesti nisu se desili, javlja dopisnik BBC-a.

Samo nekolicina pristalica okupila se pred zgradom policijskog sjedišta, usprkos pozivima opozicije da se iskaže podrška Anwaru.

Anwar je dao izjavu policiji, ali je odbio dati uzorak DNK, navela je novinska agencija AFP riječi njegovih advokata.

Na osnovu dogovora o oslobađanju uz kauciju, od njega se zahtijeva da se vrati u policijsku stanicu 18. augusta.

Anwar je izjavio da su navodi o sodomiji dio urote da se pokušaju uništiti njegovi napori da obori vladu nakon njegovih značajnih uspjeha na općim izborima.

Optužbe za sodomiju uslijedile su samo nekoliko sedmica nakon što je Anwar izjavio da je u poziciji da izazove vladajuću koaliciju, uz pomoć prebjega iz vlade.

Opozicijski lider dao je tu izjavu u vrijeme dok je premijer Abdullah Badawi već bio pod intenzivnim pritiskom da podnese ostavku zbog loših izbornih rezultata i visokih cijena goriva.

Abdullah je izjavio da će odstupiti u 2010., prkoseći zahtjevima da napusti vlast u decembru ove godine.