Do sada osam umrlih
0

Antraks u heroinu - nova pošast u Evropi

FENA
U Evropi je preminulo osam osoba od infekcije antraksom preko zaraženog heroina, saopćile su zdravstvene vlasti, a jedan stručnjak je savjetovao korisnicima da odmah prestanu uzimati tu drogu. Vlasti su saopćile da smatraju da Evropom kruži heroin zaražen antraksom, bakterijom čije spore mogu biti upotrijebljene kao biološko oružje.

"Apelujem na sve korisnike droge da odmah prestanu da upotrebljavaju heroin i da stupe u kontakt s lokalnim službama za borbu protiv zavisnosti, za podršku", upozorio je u saopćenju Kolin Remzi, epidemiolog u Škotskoj.

U Škotskoj je od decembra ukupno 15 heroinskih ovisnika zaraženo antraksom. Od njih su sedmorica preminula. Osma žrtva je 42-godišnji muškarac iz Njemačke koji je preminuo od zaraze antraksom sredinom decembra pošto je ubrizgao drogu, saopćile su vlasti, prenosi Reuters.

U Berlinu je Ministarstvo zdravlja saopćilo da se sada sumnja da Evropon kruži heroin sa sporama antraksa (i moguće psihoaktivnim supstancama).

Infekcija antraksom pogađa najčešće divlje i domaće životinje u Aziji, Africi i dijelovima Evrope. Ljudi se rijetko inficiraju, ali dodirom zaraženih životinja infekcija može da se prenese i izazove oštećenja kože.

Ako se bacil udahne, može brzo da se širi i dok se pojave simptomi obično je suviše kasno za uspješno liječenje antibioticima.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je na svom siteu da su moguće novi slučajevi antraksa.

"Pojava 15 potvrđenih slučajeva, uključujući osam smrtnih u periodu od pet sedmica, neobična je i neočekivana", kaže se u saopćenju.