Svijet
0

Antraks kod narkomana u Londonu

FENA
Foto: AFP/FRENCH CUSTOMS/File
Foto: AFP/FRENCH CUSTOMS/File
Engleske zdravstvene vlasti izdale su upozorenje korisnicima heroina da se klone te droge jer je u Londonu registriran prvi slučaj intravenoznog korisnika heroina zaraženog antraksom.

Tokom decembra i januara od ovakvog heroina je umrlo devet Škotlanđana i jedan Nijemac, što ukazuje na to da kontaminirana droga vjerovatno kruži Evropom, ističe Agencija britanske vlade za zaštitu zdravlja (HPA), a prenosi Reuters.

HPA navodi da je dosad u Škotskoj potvrđeno 19 slučajeva antraksa i da je vjerovatni uzrok heroin ili agens kojim se on razblažuje.

Nema indicija da je bilo prenošenja antraksa sa čovjeka na čovjeka, a mogućnost da se zarazi bliža porodica inficiranih narkomana je po mišljenju stručnjaka "zanemarljiva".

Antraks je akutna infektivna bolest koju izazivaju spore bakterije čiji je stručni naziv Bacillus anthracis. Najčešće se javlja kod divljih i domaćih životinja u Aziji, Africi i dijelovima Evrope.

Ljudi rijetko bivaju zaraženi tom bakterijom u dodiru s kožom ili krznom inficiranih životinja. Ukoliko se spore antraksa udahnu, infekcija može veoma brzo da se razvije i kada se pojave simptomi već je kasno za uspješan tretman antibioticima. Zbog toga antraks može da se koristi i kao biološko oružje.

Evropski centri za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), koji nadgledaju zdravlje u EU, objavili su prošlog mjeseca kako istraga sugerira da su svi slučajevi zaraze iz istog izvora, kao i da nije vjerovatno da je heroin namjerno kontaminiran antraksom, već je se prije radi o slučajnoj grešci.

Korisnici heroina u Londonu su upozoreni da treba da budu maksimalno oprezni i da potraže medicinsku pomoć ako na mjestu uboda uoče crvenilo ili oteklinu.