Svijet
1

Antisemitizam u Evropi je sve izraženiji

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Mnogi Jevreji u Evropi ističu da je antisemitizam u porastu, posebno na internetu, navodi se u istraživanju koje je provela Agencija za osnovna prava Evropske unije.

Anketa koja je provedena među 5.847 Jevreja pokazala je da ih 66 posto smatra kako je antisemitizam izražen problem. Tri od četiri ispitanika, tačnije 76 posto, vjeruju da je antisemitizam u porastu u proteklih pet godina, prenosi BBC.

Anketa je provedena prošle godine u osam zemalja koje su dom za oko 90 posto jevrejske populacije u Evropskoj uniji. Ispitanici u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Latviji, Švedskoj i Velikoj Britaniji su zamoljeni da daju svoja mišljenja i percepcije o antisemitskim trendovima i antisemitizmu kao svakodnevnom problemu.

Oni su također pitani za vlastitu, kao i sigurnost članova njihovih porodica. Pokazalo se da su Jevreji posebno zabrinuti zbog izraženog antisemitizma na internetu, jer je to problem koji se pogoršava.

Pojedinci su naveli kako su za kratko vrijeme pročitali više negativnih komentara o Jevrejima na društvenim mrežama poput Facebooka, nego što su čuli za čitav život. Sve to dovodi do duboke nelagode među jevrejskom populacijom, što se pokazalo i nakon ove ankete.

Nisu rijetki ni oni koji su na vlastitoj koži osjetili mržnju prema jevrejskom narodu, kroz verbalne ili fizičke napade. Među onima koji se navode kao izvršioci tih napada najčešće se spominju muslimanski ekstremisti, kao i oni koji zastupaju ekstremne ljevičarske ili desničarske političke stavove.

Među najčešćim komentarima koji pogađaju Jevreje su oni u kojima se navodi da se Jevreji prema Izraelcima ponašaju kao nacisti, kao i da iskorištavaju holokaust za svoje interese.