Razbijani japanski automobili
0

Antijapanski protesti u Kini zbog zastave na spornim ostrvima

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Antijapanski protesti održani su danas širom Kine nakon što su japanski nacionalisti razvili zastavu svoje zemlje na spornim ostrvima između dvije države.

U Shenzhen su demonstranti napali japanske restorane i razbijali automobile japanske proizvodnje, prenio je BBC.

Sporna ostrva u Japanu su poznata pod imenom Senkaku, a u Kini kao Diaoyu.

Rano jutros, najmanje deset aktivista doplivalo je do obale sa brodova koji su stigli do ostrva koja su pod japanskom kontrolom.

Japanska obalska straža trenutno ispituje aktiviste, kojima vlasti ranije nisu željele da izdaju dozvolu za dolazak na ostrva.

Protesti su izbili širom Kine kada je vijest o akciji japanskih aktivista počela da se širi. U jugoistočnom gradu Shenzhen prevrnut je policijski automobil japanske proizvodnje i razbijen metalnom šipkom.

Demonstranti su mahali kineskim zastavama, palili slike sa japanskom zastavom i uzvikivali parole protiv japanske nadležnosti nad spornim ostrvima.

"Japan treba da nam vrati ostrva i izvini nam se", rekao je jedan demonstrant.

U susjednom Guangzhou, demonstranti su se okupili nedaleko od japanskog konzulata i pozvali Tokio da napusti ostrva. U Šangaju je razvijen transparent sa porukom "Dole japanski imeprijalizam".

Oko 200 demonstranata prošlo je ulicama Hong Konga do japanskog konzulata uz uzvikivanje antijapanskih parola, prenijeli su lokalni mediji.

Japanski aktivisti krenuli su u plovidbu juče, uz objašnjenje da žele da odaju počast Japancima koji su poginuli za ova ostrva u Drugom svjetskom ratu.