Svijet
2

Antifašistički protesti u Italiji, najmanje jedna osoba povrijeđena

Klix.ba
Za vrijeme antifašističkih demonstracija u italijanskoj Cremoni povrijeđena je najmanje jedna osoba.

Nekoliko hiljada demonstranata izašlo je na ulice grada u subotu kako bi iskazali podršku ljevičarskom aktivisti Emiliju Visigalliju koji je završio u bolnici nakon nedavnog napada kojeg su izvršile pristaše neofašističke organizacije CasaPound.

Protesti su počeli mirno, a onda su se na ulici pojavili ultraljevičari koji su bili obučeni u crnu odjeću noseći štapove i kacige. Uslijedio je nered nakon što su ultraljevičari na policiju počeli bacati kamenje i staklene flaše.

Policija je uzvratila suzavcem, a ulično nadjačavanje trajalo je puna dva sata nakon čega su nasilni protesti razbijeni.

Sukobi između krajnje ljevice i krajnje desnice u italijanskom gradu traju već nekoliko dana. 18. januara pripadnici Casa Pounda napali su kulturni centar "Dordoni" u kojem se nalazio Visigalli. Njega i njegove kolege pretuklo je najmanje 40 ultradesničara.

Napadači su ubrzo uhapšeni, ali i pušteni što je razljutilo lokalnu zajednicu. Ulje na vatru je dolila činjenica da je policija uhapsila i članove centra "Dordoni" koji su branili objekat i uposlenike.