Japan
0

Antiameričke demonstracije na Okinavi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Skoro sto hiljada ljudi učestvovalo je u demonstracijama na Okinavi na jugu Japana zahtijevajući da tamošnja velika američka vojna baza bude premještena sa ostrva.

Guverner Okinave i većina gradonačelnika na ostrvu pridružila se protestu koji je održan na jednom atletskom stadionu.
Lokalno stanovništvo već dugo protestvuje zbog buke i kriminala koje se povezuje s američkom bazom koju je japanski premijer, Yukio Hatoyama, obećao da će premjestiti kada je došao na vlast prošle godine.

Dopisnik BBC-a kaže da spor oko vojne baze na Okinavi podriva odnose između Japana i SAD-a.

Dopisnik podsjeća da su dvije zemlje potpisale sporazum prema kojem baza treba da bude premještena iz centra grada na lokaciju na obali Okinave.

Međutim, stanovnici Okinave već dugo protestvuju zbog toga što su baš oni domaćini najvećeg dijela američkih snaga u Japanu što je nasljeđe poraza te zemlje u Drugom svjetskom ratu.

Premijer Hatoyama je u kampanji pred izbore prošlog septembra obećao da će pokušati da premjesti bazu od kada, međutim, nije uspio da pronađe prihvatljivo rješenje.

Pod pritiskom javnosti zbog navodne neodlučosti, premijer je nagovestio da će podnijeti ostavku ukoliko ne riješi ovo pitanje do kraja maja.

Američki Washington Post je javio da se Japan približava odluci da, u okviru sporazuma sa SAD-om iz 2006. godine, premjesti bazu na neku drugu lokaciju na Okinavi.

Premijer Hatoyama je, u međuvremenu, demantovao izvještaj američkog lista, javio je u nedjelju BBC.