Der Spiegel
0

Ante Šapina u novoj aferi namještanja utakmica

FENA
Njemački magazin "Der Spiegel" u subotu je objavio da se sumnje da je utakmica kvalifikacija za EP mladih reprezentacija između Njemačke i San Marina iz novembra 2009. namještena, te da je u tome sudjelovao Hrvat Ante Šapina, koji je poznat iz afere namještanja utakmica u Njemačkoj od prije pet godina.

Der Spiegel se poziva na dokumente iz istrage koju su prošle godine pokrenuli tužitelji u Bochumu kada se pod sumnjom našlo više desetaka nogometnih utakmica iz brojnih europskih zemalja.

Njemački magazin navodi da transkripti prisluškivanih telefonskih razgovora pokazuju da je Ante Šapina platio nogometnom sudiji Igoru Iščenku 50 hiljada eura kako bi Njemačka pobijedila San Marino "sa šest, sedam ili više golova". Susret koji je odigran 17. novembra 2009. završio je pobjedom Njemačke 11-0. No, Ante Šapina nije uspio zaraditi novac, jer kladionica u Londonu, gdje je namjeravao uplatiti 70 hiljada eura za visoku pobjedu Njemačke, nije prihvatila uplatu. Istražitelji vjeruju da je tako Anti Šapini promakla zarada od 120 hiljada eura.

U tekstu se navodi da je policija dvije sedmice nakon sporne utakmice ispitala sudiju Iščenka na aerodromu u Frankfurtu, te da je on tom prilikom izjavio da je nevin.

Advokat Ante Šapine odbio je komentirati tekst objavljen u "Der Spiegelu", objavila je u nedjelju novinska agencija DPA.

Niti Njemački nogometni savez nije ponudio nikakav komentar, dodavši da nemaju informacije o ovom slučaju.

Ante Šapina, piše DPA, bio je u središtu velike afere s namještanjem rezultata nogometnih utakmica u Njemačkoj prije pet godina, te je nakon svjedočenja nogometnog suca Roberta Hoyzera osuđen na dvije godine i 11 mjeseci zatvora. Nakon što su tužitelji u Bochumu prošle godine pokrenuli novu istragu, Šapina je ponovno uhićen u novembru.