Svijet
9

Antarktik: Zarobljeni članovi ekspedicije čekaju pomoć već peti dan

Klix.ba
Putnici na ruskom brodu Akademik Šokalski koji se zaglavio u ledu na Antarktiku još od srijede čekaju spas, međutim, zasad im niko ne može prići jer ih u tome sprečava debeli sloj leda.

Na brodu se nalazi ekspedicija od 74 člana, koju čine naučnici, turisti i članovi posade, a dosad su ih bezuspješno pokušala osloboditi dva ledolomca, francuski i kineski, čija je posada odustala od misije spašavanja zbog debelog sloja leda koji onemogućava prilaz ruskom brodu.

Sada 74 člana ekspedicije, koji su se zaputili brodom na Antarktik slijedeći put istraživača Douglasa Mawsona koji je ovdje putovao prije jednog vijeka, očekuju pomoć australskog ledolomca, koji bi do njih trebao stiću u nedjelju navečer.

U prilog im ide i činjenica da su se u ledu pojavile velike pukotine, te se nadaju da će se australski ledolomac uspjeti probiti do njih. Kineski ledolomac im je u subotu došao na udaljenost od samo sedam nautičkih milja (11 km), ali ipak nije mogao do njih te se vratio na otvoreno more.

Foto: AFP
Foto: AFP

Članovi ekspedicije dobro su opskrbljeni hranom i zasad im što se toga tiče ne prijeti opasnost, piše BBC. Uprkos tome što su ostali zarobljeni u ledu, naučnici su nastavili sa svojim eksperimentima, te mjere temperaturu i salinitet vode kroz pukotine u ledu.

Ako australski ledolomac ne stigne do Akademika Šokalskog, tada će po članove ekspedicije krenuti helikopter sa kineskog ledolomca.