Svijet
12

Anonymousi u operaciji #OpTurkey oborili turske predsjedničke stranice

Klix.ba
Hakerska grupa Anonymous oborila je web-stranicu turskog predsjednika, zajedno sa stranicama vladajuće stranke u zemlji. Operacija #OpTurkey počela je kao podrška protestima protiv Vlade Turske.

Stranica turskog predsjednika Abdullaha Gula oborena je zajedno sa stranicama Stranke pravde i razvoja (AKP), Direkcije sigurnosti u Istanbulu i ureda guvernera. Hakeri su napali i stranice lokalnih samouprava u Mersinu i Izmiru.

Operacija je počela kao odgovor na policijsko razbijanje protesta koji su izbili u zemlji. Pod "digitalnom vatrom" našao se i Tehnološki institut Gebze.

Nakon glasina da je vlada ograničila pristup internetu, Anonymousi su počeli tvitati passworde za slobodan pristup virtualnim privatnim mrežama (VPN), koje povezuju računare i uređaje u jednu mrežu omogućavajući im razmjenu informacija. Hakeri tvrde da provladini hakeri napadaju turske informativne stranice.

Opisujući reakciju turskih vlasti na proteste kao djelovanje "sitnog diktatora“, Anonymousi obećavaju globalnu akciju koja će "Vladu Turske oboriti na koljena".

U operaciji #OpTurkey hakeri planiraju napasti svaku internet i komunikacijsku imovinu Vlade".

"Cenzurisali ste društvene mreže i druge komunikacije vašeg naroda kako bi potisnuli saznanja o vašim zločinima prema njima. Sada će Anonymousi isključiti vas, a vaš vlastiti narod će vam oduzeti moć", poručuju hakeri.

Glasine da su turske vlasti blokirale Twitter, Facebook i druge društvene mreže i dalje su nepotvrđene. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan ne krije svoje nezadovoljstvo komunikacijskim medijima.