Svi su pozvani da pomognu
0

VIDEO / Anonymousi prijete napadom na Facebook 28. januara u ponoć

Sarajevo-x.com
Hakerska grupa Anonymous planira napasti društvenu mrežu Facebook 28. januara, ukoliko je vjerovati poruci objavljenoj na YouTubeu. Ukoliko se to dogodi, mnogi će se složiti da će situacija u vezi s Wikipedijom biti sitnica.

"Online rat je počeo između Anonymousa, ljudi i vlade SAD-a. Iako bi SOPA i PIPA zakoni mogli biti odgođeni u Kongresu, to ne garantuje da će naša prava na internetu biti zaštićena", navodi se u videoporuci koju je navodno objavio jedan od hakera.

Nakon što je vlada SAD-a ugasila stranicu megaupload u petak, hakeri su, između ostalih, napali stranicu Američkog ministarstva pravde.

U ponedjeljak su Anonymousi putem videoporuke objavljene na YouTubeu pozvali američki narod da učestvuje u hakiranju tako što će preuzeti Low Orgit Ion Cannon (LOIC), alat koji je uspješno iskorišten za napad na stranicu Ministarstva pravde. Alat LOIC ruši stranice slanjem hiljada informacija na njihove servere.

U videoporuci su date instrukcije za skidanje i pokretanje programa, kao i vrijeme i datum planiranog napada na Facebook, a to je ponoć 28. januara.

"Da li želite biti dio najvećeg internet protesta i prvog zvaničnog cyber rata. Operacija Global Blackout je počela i svi mogu učestvovati", navodi se u videoporuci.

Facebook je jedna od najvećih internet stranica na svijetu. Hiljade njegovih servera su rasprostranjeni širom svijeta. U videu Anonymous kaže da je izuzetno teško napasti tako veliki sajt.

"Istina je da Facebook ima najmanje 60.000 servera, ali ga je ipak moguće oboriti. Anonymousi trebaju pomoć naroda", poručuje hakeri.

Korisnici YouTubea su postavili važno pitanje, a to je zašto hakeri žele oboriti Facebook nakon što se sajt usprotivio SOPA i PIPA zakonima.

U videu se ova privatna kompanija izjednačava sa Američkom vladom, a veza između njih nije objašnjena. Na stranici CNET.com je objavljeno da je Zuckerberg predugo čekao kako bi izrazio svoje protivljenje spornim zakonima te da je zbog toga njegov sajt postao meta.

I prije su "haktivisti" širom svijeta obećavali oboriti Facebook. Posljednja prijetnja je upućena 5. novembra 2011. godine zbog zabrinutosti za privatnost korisnika, no, napada nije bilo. Šta će se dogoditi 28. januara u ponoć, vidjet ćemo.