Svijet
4

Anonymousi hakirali više od 100.000 web-stranica, Izraelci hapsili Palestinace

Klix.ba
Više od 100.000 izraelskih web-stranica su bile meta napada Anonymousa širom svijeta. Među njima su stranice izraelskog parlamenta, stranice banaka, ministarstava te drugih izraelskih organizacija koje su na neko vrijeme bile oborene u nedjelju.

Riječ je o ranije najavljenoj Operaciji Izrael 2, kako su je Anonymousi nazvali. U svojim porukama poslanim preko Twittera naveli su kako žele "izbrisati Izrael sa interneta" u znak protesta zbog zlostavljanja Palestinaca.

Hakeri su također objavili i spisak e-mailova i brojeve kreditnih kartica preuzetih navodno od vojnih izvora Izraela.

Haker sa Bliskog istoka, koji je učestvovao u masovnom cyber napadu, rekao je za RT kako je cilj operacije bio "pokazati svijetu pravo lice Izraela i njegovih oružanih snaga".

"Mi smo sinovi palestinskog naroda i mi osjećamo pritisak izraelske okupacije, ne samo u Gazi nego u cijelom arapskom i muslimanskom svijetu. Kao prvi znak odmazde došao je ovaj napad na izraelske web-stranice kako bismo upozorili i njih i sve njihove pristaše o opasnosti koja visi nad njima. Oni imaju oružje, a mi imamo svoje načine. Kao rezultat ovog napada smo dobili imena onih koji sarađuju sa Izraelom. Cilj je bio pokazati svijetu pravo lice Izraela i njegovih oružanih snaga", kazao je neimenovani član Anonymousa.

On je dodao i to da je ovaj napad bio jasna opomena Izraelu te da u budućnosti tu zemlju čeka novo, mnogo veće iznenađenje.

I Izrael je također imao svoj način da odgovori na cyber napade. U nedjelju su izveli niz pretresa u kojima je uhapšeno nekoliko palestinskih aktivista, potvrdio je savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, Sabri Saydam.

Saydam je također izjavio da ništa ne ukazuje na to da Palestinci imaju bilo kakve veze sa cyber bitkom hakera te da je internet otvoren za sve.

Međutim, s druge strane izraelski zvaničnici demantuju vijest o hapšenju Palestinaca, prenosi Haaretz.

Razloge za napad na izraelske stranice Anonymousi su naveli u videoporuci u kojoj stoji: "Niste prekinuli beskrajno povređivanje ljudskih prava, niste prestali graditi ilegalna naselja, niste poštovali primirje... Pokazali ste da ne poštujete međunarodno pravo".