Svijet
3

Anonymousi danas pozivaju na "pomračenje" interneta

Klix.ba
Hakerska grupa Anonymous poziva na barem privremeno dobrovoljno zamračenje web-stranica iz protesta protiv Zakona o dijeljenju i zaštiti podataka na internetu (CISPA), koji je uspio doći i do američkog senata.

Anonymousi su se na ovaj potez odlučili jer je CISPA prošao američki Zastupnički dom. Ukoliko ovaj zakon stupi na snagu, američke vlasti će moći izvlačiti privatne informacije sa interneta bez naloga. Također, niko ne bi mogao tužiti kompanije zbog davanja takvih informacija, piše Russia Today.

“To je online verzija situacije da policajac uđe u vašu kuću i počne roviti po vašim privatnim stvarima bez sudskog naloga“, porede Anonymousi i navode da je zamračenje neophodno kako bi se privukla pažnja, a najvažnije je širenje svijesti o spornom zakonu i potencijalne akcije protiv njega.

Grupa nije spomenula nikakve cyber napade tokom protestnog dana, samo su pozvali web-stranice na zamračenje. Nije poznato koliko će stranica učestvovati u protestu.

U januaru prošle godine, u ovakvom zamračenju učestvovalo je sedam hiljada stranica, uključujući i Wikipediju, Reddit i Google. Zamračenje se održalo širom svijeta iz protesta protiv SOPA-e (Stop Online Piracy Act) i PIPA-e (Protect IP Act), koje su odgođene samo nekoliko dana nakon akcije.