Svijet
0

Annanova poruka povodom Međunarodnog dana mira

FENA
Povodom 21. septembra, Međunarodnog dana mira, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan uputio je poruku u kojoj poziva međunarodnu zajednicu da bude istrajna u naporima za očuvanje trajnog mira.

U poruci se između ostalog podsjeća na činjenicu da je danas mnogo manje ratova nego što ih je bilo prethodnih decenija.

"Dragi prijatelji,

Za neke od nas, mir je postao svakodnevna realnost. Naše su ulice sigurne; naša djeca idu školu. Tamo gdje je društvo jako, dragocjeni dar mira gotovo da se i ne primjećuje.

Za mnoge ljude u današnjem svijetu, međutim, mir je i dalje neostvaren san. Oni žive u okovima: u klimi straha i nesigurnosti. Ovaj dan i postoji radi njih.

Prije dvadeset i pet godina, Generalna skupština je proklamovala Međunarodni dan mira. Taj dan bi trebalo obilježiti globalnim primirjem i prekidom nasilja.

Od tada Ujedinjene nacije 21. septembar obilježavaju kao Međunarodni dan mira. Taj dan je ujedno i podsjetnik da nije dovoljno samo razmišljati o miru već i učiniti nešto konkretno.

Ipak, i tog dana kao i 364 drugih, u kontinuiranom nasilju nestaju nevini životi. Samo u posljednjih nekoliko sedmica svjedoci smo eskalacije novih konflikata u više krajeva svijeta.

Ujedinjene nacije zalažu se na mnogo načina za mir. Trudimo se da učinimo sve što je u našoj moći i spriječimo krvoproliće. Ponekad i uspijemo.

Danas države mnogo više polažu na preventivnu diplomatiju. Mirovne snage Ujedinjenih nacija samo su dio napora u podršci procesa demokratije i unaprjeđenja ljudskih prava, i donose rezultate. Pojedinci u gotovo svakom društvu također pomažu onima koji pate, ali i u izgradnji mostova između ljudi različitih vjera i kultura.

Činjenica je da je danas u svijetu mnogo manje ratova nego prethodnih decenija. Ima ih, nažalost, i dalje suviše. Svaka žrtva sukoba neuspjeh je koji nas stalno podseća da moramo još mnogo da radimo.

U tom duhu, pozivam sve ljude u svijetu da u ime mira održimo danas minut šutnje. Podsjetimo se na žrtve rata. Obećajmo da ćemo učiniti sve da se postigne trajni mir u svijetu", navodi se u poruci Kofija Annana.