Svijet
0

Annan: Tony Blair mogao je spriječiti rat u Iraku

SRNA
Tony Blair
Tony Blair
Bivši britanski premijer Tony Blair bio je jedina osoba koja je mogla da utiče da američki predsjednik George Bush promijeni stav o invaziji na Irak 2003. godine, izjavio je bivši generalni sekretar UN Kofi Annan.

Annan ocjenjuje da je Blair mogao da utiče da Bush promijeni mišljenje zbog njihovog posebnog odnosa i činjenice da je među velikim silama Britanija bila jedina koja se udružila sa SAD.

Bivši generalni sekretar Kofi Annan rekao je u intervjuu za dnevnik Times da je često razmišljao šta bi se dogodilo da je Tony Blair rekao Georgeu Bushu da im se putevi razilaze i da Bush ostaje sam, nakon neuspjeha da se obezbijedi druga rezolucija UN.

"Zaista mislim da je Blair mogao da spriječi rat“, dodao je Annan, dobitnik Nobelove nagrade za mir i generalni sekretar u to vrijeme.

Prva rezolucija Vijeća sigurnosti, koja je ponudila Iraku konačno priliku da se povinuje svojim obavezama o razoružanju, donesena je jednoglasno u novembru 2002. godine.

Ali druga rezolucija, koju su predložile SAD, Britanije i Španija 2003.godine, a koja je pozivala na akciju protiv režima Sadama Huseina, povučena je kada je postalo jasno da će biti uložen veto.

Amerika je odlučila da rezolucija nije potrebna i da bi vojna akcija mogla biti izvršena, pa je 20. marta počela invazija. Invazija u Iraku 2003. godine dovela je do osmogodišnjeg rata u kome je stradalo više od 100.000 civila.

Annan je odbacio sugestije da bi njegova ostavka, ili tadašnjeg državnog sekretara SAD Volina Powela, izmijenila tok istorije.

Kofi Annan je bio izaslanik UN i Arapske lige za Siriju od februara do augusta, ali je podnio ostavku nakon što njegov mirovni plan nije uspio da spriječi dalje sukobe između pobunjenika i snaga lojalnih predsjedniku Basharu al Assadu.

Diplomata je rekao da Assad mora da ode s vlasti, tvrdeći da je sirijski lider izgubio sav legitimitet. Bivši generalni sekretar dao je intervju povodom objavljivanja njegove knjige memoara "Intervencije - život u ratu i miru".