Svijet
0

Annan se sastao s Kibakijem

FENA
Bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan u četvrtak se sastao s kenijskim predsjednikom Mwaijem Kibakijem u pokušaju da okonča krizu nastalu nakon spornih predsjedničkih izbora, nakon što je uvjerio opoziciju da opozove proteste.

Šezdesetdevetogodišnji državnik sastao se s kenijskim predsjednikom samo nešto više od sata u Kibakijevoj zvaničnoj rezidenciji, Državnoj kući u Najrobiju, nakon razgovora s afričkim diplomatima i predstavnicima Afričke unije, javio je Reuters.

"To su bili samo početni razgovori", izjavio je predsjednički portparol Isaiya Kabira.

Opozicioni lider Raila Odinga i ostali zvaničnici iz njegovog Narandžastog demokratskog pokreta (ODM) sastali su se s Annanom u srijedu navečer i pristali su da opozovu proteste planirane za četvrtak.

Raniji protesti prerasli su u bune, pljačke i smrtonosne sukobe s policijom, koju opozicija i grupe za ljudska prava optužuju za prekomjerno korištenje sile. Policija to negira i tvrdi da je samo ispaljivala suzavac prema buntovnicima i pljaškašima.

Opozicija traži posrednika koji dolazi izvan zemlje da razriješi krizu koja je podijelila Keniju duž plemenskih i etničkih linija nakon što je Kibaki tijesno pobijedio u najneizvjesnijim izborima u historiji te zemlje održanim 27. decembra.

Skoro 700 ljudi je ubijeno i 250.000 je prisiljeno da napusti svoje domove u kulminaciji etničkih ubistava potaknutih političkim i policijskim akcijama.

Diplomati se nadaju da Annan može posredovati u ostvarenju sporazuma o diobi vlasti između Kibakija i Odinge. Svjetske sile tražile su od dvojice lidera da sjednu za pregovarački sto, a mnogi obični Kenijci bijesni su što se njih dvojica nisu sastali licem u lice dok se sukobi nastavljaju.