Svijet
0

Annan sazvao sastanak zemalja spremnih da pošalju trupe u Liban

FENA
Generalni sekretar UN-a Kofi Annan sazvao je za ponedjeljak sastanak zemalja koje bi mogle dati doprinos s trupama međunarodnim snagama na granici između Libanona i Izraela.

Francuska, Britanija i druge članice Vijeća sigurnosti insistiraju na rezoluciji koja bi zahtijevala trenutni prekid borbi između Izraela i hezbollahovih boraca, te uspostavu snaga koje bi pomogle libanonskoj vojsci da preuzme kontrolu nad južnim Libanonom, gdje militantna grupa ima sjedište.

Diplomati su saopćili kako se očekuje da se nastave neformalne rasprave tokom vikenda i da bi Vijeće moglo raspravljati o nacrtu rezolucije najranije iduće sedmice, javio je AP.

Vijeće, međutim, mora prvo znati koju su zemlje i koliko, spremne da daju trupe.

Annan je izjavio novinarima u petak kako je odlučio da održi sastanak potencijalnih davalaca trupa u ponedjeljak.

"Očigledno to će biti preliminarne rasprave jer mi još nemamo mandat Vijeća sigurnosti", izjavio je Annan.

Očekuje se da na listu bude pozvane zemlje koje su dale trupe za trenutne UN-ove snage u južnom Libanonu koje broje 200 ljudi, poznate kao UNIFIL, te 25 članica Evropske unije koje su javno ponudile pomoć.

Francuska, Italija, Njemačka, Irska i Turska saopćile su kako razmatraju pridruživanje međunarodnim snagama pod vodstvom UN-a. Diplomati u drugim prijestonicama Evrope raspravljaju da li da dodaju svoje zemlje tom spisku uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU u utorak u Briselu.