Svijet
0

Annan pozvao na rješavanje iranske krize i razgovore o S. Koreji

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u ponedjeljak na "hitno" rješavanje međunarodne krize koju je izazvao iranski nuklearni program.

"Međunarodna zajednica treba poduzeti hitne mjere kako bi riješila te probleme, dok nije došlo do kaskadnog širenja nukleranog oružja", izjavio je Annan u Seulu, koji je prva etapa njegove regionalne turneje po Aziji.

Navodeći da su "ohrabrujući obnovljeni diplomatski napori", generalni sekretar je ocijenio kako je "u interesu cijelog svijeta da se kriza riješi na miran način".

Annanove izjave su uslijedile nakon što je Evropska unija saopćila kako je spremna Iranu ponuditi smjele prijedloge iz domena ekonomije, nuklearne energije i, možda, sigurnosti, kako bi ga uvjerila da odustane od svojih atomskih ambicija.

Glavni sekretar UN-a i južnokorejski predsjednik Roh Moo-Hyun pozvali su na nastavak šesterostranih pregovora o nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

Annan je u razgovoru s južnokorejskim predsjednikom "iskazao podršku obnovi pregovora šest država o nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje i izrazio nadu da će se to dogoditi vrlo brzo".

On je također izrazio nadu da će doći do jačanja odnosa između UN-a i Južne Koreje i pozvao je Seul da se više uključi u međunarodne poslove.