Svijet
0

Annan: Misija u Siriji "na pravom je putu"

FENA
Kofi Annan
Kofi Annan
Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan drži da je njegova posrednička posjeta Siriji korisna iako je i za njegovih razgovora s predsjednikom Basharom al-Assadom nasilje i dalje trajalo, rekao je u ponedjeljak njegov glasnogovornik.

Glavni sekretar UN-a Annan u Damasku se protekli vikend dvaput sastao s Assadom i s opozicionim čelnicima, a u ponedjeljak se u Dohi sastao s katarskim čelnicima i zatim otputovao u Tursku.

Prije odlaska u Siriju odvojeno je u Kairu razgovarao s vođom Arapske lige i ministrima vanjskih poslova Rusije i Saudijske Arabije, rekao je njegov glasnogovornik Ahmed Fozi.

"To je početak procesa, a zajednički posebni izaslanik smatra da je taj proces na pravome putu", rekao je Fozi telefonski iz Katara.

"Basharu je ostavio niz konkretnih prijedloga o prekidu neprijateljstava, humanitarnom pristupu i političkom dijalogu, te očekuje da mu se on uskoro javi", rekao je.

"Brine se što se borbe i ubistva nastavljaju dok se on trudi prekinuti ih i razgovarati s Basharom", dodao je, prenijela je Hina.

Tokom Annanove posjete u Siriji su ubijeni deseci civila u napadu vojske na grad Idlib na sjeverozapadu zemlje, koji je u pobunjeničkim rukama.