Svijet
0

Annan: 12. aprila prekid vatre u Siriji

FENA
Kofi Annan
Kofi Annan
Mirovni posrednik Ujedinjenih nacija (UN) i Arapske lige Kofi Annan izjavio je u četvrtak da su snage sirijske vlade i opozicioni pobunjenici pristali da prekid vatre stupi na snagu 12. aprila u šest sati ujutro po lokalnom vremenu.

"Tražim od zapovjednika vladinih snaga i opozicije da izdaju jasne instrukcije tako da se njihova poruka može čuti u cijeloj zemlji i da dođe do boraca i vojnika na lokalnom nivou", poručio je Annan u Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku, prenosi DPA.

Primirje je dio plana koji je predložio Annan na okončanju sukoba, koji je počeo prije više od godinu dana masovnim protestima u kojima se tražio odlazak s vlasti predsjednika Bašara al-Asada.

Annan je izjavio da je vlada u Damasku izdala naređenje svojim oružanim snagama da se počnu povlačiti iz naseljenih mjesta, da prekinu nove pokrete trupa i korištenje teškog naoružanja.

Kazao je da su "posrednici" iz opozicije izrazili spremnost da prekinu sukobe u roku od 48 sati od 10. aprila, u skladu sa zahtjevima Vijeća sigurnosti UN-a.

"Sve strane moraju odmah prekinuti sa svakim činom nasilja", poručio je Annan.

Dodao je da je primirje najveći prioritet u njegovom planu u šest tačaka na čije je provedbu pristala vlada u Damasku.

Petnaestočlano Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je objavilo saopćenje u kojem podržava Annanov plan koji također poziva na omogućavanje pristupa humanitarnoj pomoći i na razgovore između sirijske vlade i opozicije.

Vijeće je dodalo kako je spremno da "odobri efikasan i neutralan mehanizam nadzora provedbe prekida vatre svih strana".