Finansirala kampanju
1

Anna Wintour moguća ambasadorica u Londonu

FENA
Anna Wintour
Anna Wintour
Anna Wintour, glavna urednica američkog izdanja modnog magazina Vogue, nalazi se među glavnim kandidatim za mjesto američkog ambasadora u Velikoj Britaniji, piše u srijedu londonski list Daily Mail.

Wintour, koja je rođena u Velikoj Britaniji, nalazi se među najpoznatijim finansijerima predizborne kampanje američkog predsjednika Baracka Obame i na vrhu je liste budućih diplomata u vodećim svjetskim destinacijama.

U roku od nekoliko sedmica očekuje se odluka predsjednika Obame o tome ko će naslijediti odlazeću američku ambasadoricu u Londonu Louis Susman.

Wintour je donirala desetine hiljada dolara Obaminoj predizbornoj kampanji i pomogla je u prikupljanju još 500.000 dolara za nominaciju demokratskog kandidata.

Wintour (63) je organizirala donatorske večere za Obamu u kućama zvijezde TV serije "Seks i grad" Sarah Jessice Parker i filmskog magnata Harveya Weinsteina.

Glavni konkurent Wintour za tu poziciju je Mtthew Barzun, finansijski direktor predizborne kampanje Baracka Obame.

"Veliki broj Obaminih ambasadora bili su finansijeri. Njih oboje u potpunosti se uklapaju u taj kliše. Anna Wintour je osoba koja bi mogla postati sjajan ambasador", izjavio je izvor iz Demokratske stranke u Washingtonu.

"Ona bi mogla biti dobar predsjednikov glasnik, ali je također u prilici da organizira sjajne zabave. Ona ima očigledno fantastične veze u Londonu i to joj je prednost. Ona je također oličenje glamoura i pretpostavljam da će biti izabrana", izjavio je isti izvor.

Ambasadorska mjesta u prijateljskim zemljama obično se daju vodećim finansijerima kao poklon nakon naporne predizborne kampanje, a ambasadorski položaj u Londonu smatra se jednim od najprivlačnijih, piše Daily Mail.