Svijet
0

Ankete: Obami lakši put do pobjede

FENA
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Američki predsjednik Barack Obama ima mnogo lakši put ka pobjedi na sutrašnjim izborima u odnosu na republikanca Mitta Romneyja i mnogo je bliži dobijanju 270 neophodnih elektorskih glasova, pokazuju posljednje ankete i istraživanja.

Direktor političkog odjela CBS Newsa John Dickerson je gostujući u jutarnjem programu svoje televizije kazao da ankete pokazuju da Obama sada ima 237 elektorskih glasova, a Romney 191.

"Ako Romney dobije Floridu (29 elektorskih glasova), Ohio (15), Sjevernu Karolinu (15) i Virginiju (13), i dalje mu je potrebna još jedna država", dodao je Dickerson.

U Obaminom štabu sa optimizmom čekaju rezultate s Floride, jer prema prvim informacijama s ranog glasanja aktuelni predsjednik stoji veoma dobro.

U slučaju da dobije Floridu, Obami bi bila potrebna još samo jedna "sving" (neodlučna) država za novi mandat u Bijeloj kući.

Više političkih i društvenih analiza također daje veće šanse Obami dan pred otvaranje birališta.

Istraživanje centra za politiku Univerziteta u Virdžiniji procjenjuje da će Obama pobijediti sa 290 prema 248 u elektorskim glasovima.

"S malom neočekivanom pomoći od majke prirode i uragana Sandy, Obama je bliži drugom mandatu. Naša je procjena da će on dobiti 'sving' države Colorado, Iovu, Nevadu, New Hempshir, Ohio i Visconsin", saopćio je univerzitet.

Posljednje istraživanje Reutersa i Ipsosa također predviđa pobjedu Obame sa 294 elektorska glasa, prenio je Tanjug.

Oglasio se i nekadašnji dugogodišnji savjetnik bivšeg predsjednika Georgea Busha Carl Rowe, koji smatra da će ipak pobijediti Romney.

"Ujutro 7. novembra Romney će biti proglašen za 45. predsjednika Amerike. Pobijedit će sa 51 prema 48 posto u glasovima i osvojiti najmanje 279 elektorskih glasova", predviđa Rowe.