SAD
0

Ankete: Obama vodi ispred Romneya

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Manje od tri mjeseca prije američkih predsjedničkih izbora, aktuelni predsjednik države Barack Obama i dalje je popularniji od svog republikanskog suparnika Mitta Romneya, doznaje se iz dviju najnovijih anketa čiji su rezultati objavljeni u srijedu, objavili su američki mediji.

Prema anketi Washington Posta i ABC-a aktualni demokratski predsjednik uživa podršku 53 posto birača, dok bi za Romneya sada glasalo njih 40 posto. Istodobno, 43 posto ispitanika ima negativno mišljenje o Baracku Obami, a Romney je zaradio 49 posto negativnih glasova. Anketa provedena od 1. do 5. augusta na 1.026 odraslih pokazuje i da su nezavisni glasači skloniji Obami. Njih 53 posto bi, da se izbori sada održavaju, svoj glas dali Obami, dok bi Romney dobio 37 posto glasova.

Istraživanje javnog mišljenja univerziteta Quinnipiac, New York Timesai CBS-a fokusiralo se na tri ključne države za izbore zakazane 6. novembra. Radi se o tzv. neodlučnim državama (swing states). Dvije od njih, Wisconsin i Virginia sklonije su Obami, dok Romney ima izglede u Coloradu.

Mediji ocjenjuju da bi Romney hitno trebao popraviti svoj imidž i povezati se s glasačima na nacionalnoj republikanskoj konvenciji koja se održava krajem mjeseca. Također ističu da su mu veliku štetu nanijeli gafovi u Londonu i Izraelu, a biračima se zamjerio i zbog afere oko poreznih prijava, prenosi u srijedu Hina.