Svijet
0

Anketa: Više od 50 posto Evropljana za napad na Iran

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 50 posto anketiranih Evropljana podržalo bi napad na Iran kao posljednje sredstvo u zaustavljanju te zemlje da dođe do nuklearne bombe, pokazalo je istraživanje predstavljeno javnosti.

Odgovarajući na pitanje da li se mora poduzeti vojna akcija kako bi se Iran zaustavio u proizvodnji nuklearnog naoružanja, 52 posto anketiranih Evropljana se saglasilo, dok je 40 posto bilo protiv, ističe francuski TNT-Sofres.

Najveća podrška za vojnu akciju na Iran dobijena je u Danskoj, 68 posto, dok je najmanja zabilježena u Slovačkoj, 37 posto, prenijela je agencija Reuters.

Prošlomjesečno istraživanje u kome je učestvovalo više od 17.000 Evropljana pokazalo je da su mnogi na Zapadu spremni podržati vojnu akciju protiv Irana ako druge opcije propadnu.

Iran je tokom jednogodišnje rasprave sa zapadnim zemljama u vezi s nuklearnim programom nekoliko puta odbacio sumnje da želi napraviti nuklearnu bombu i da energiju atoma koristi samo za proizvodnju struje.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je međutim prošlog mjeseca uvelo nove sankcije Iranu.

Razlike u gledištima Evropljana prisutne su i kada se govori o prijetnji islamskog fundamentalizma. Anketa pokazuje da 58 posto Evropljana smatra da je ta vrsta prijetnje veoma ozbiljna.

U tome prednjače Britanci, što je razumljivo s obzirom da su 52 osobe poginule u napadu islamista u Londonu u julu 2005. godine, dok je samo 24 posto Litvanaca reklo da su islamski fundamentalisti ozbiljna prijetnja.