Svijet
0

Anketa: Francuzi bi podržali ujedinjenje s Valonijom

FENA
Većina Francuza podržala bi ideju da se frankofonski dio Belgije - Valonija pripoji Francuskoj u slučaju raspada te države, pokazalo je istraživanje koje je proveo francuski sedmičnik "Journal du dimanche".

Prema istraživanju provedenom 8. novembra na uzorku od 958 ispitanika, 54 posto anketiranih "u potpunosti" ili "u principu" podržava spajanje frankofone regije Belgije s Francuskom, dok se 41 posto protivi toj ideji.

U sjevernim dijelovima Francuske, koji se graniče s Belgijom, ova podrška je još veća i iznosi čak 66 posto.

Briselski list EU Observer, koji prenosi ovo istraživanje, navodi da "ostaje vidjeti kako će se sami Valonci, koji su općenito vatrene pristalice očuvanja Belgije, reagirati na ideju o ujedinjenju s Francuskom".

"Čak i ako bi 100 posto Francuza željelo prisajedinjenje, mi bismo im rekli: 'Možete dubiti na glavi, ali ono što je naše ostaje naše'. Ako Flamanci žele nezavisnost, neka im je. Belgija može postojati i samo s Valonijom, Bruxellesom i (germanofonskim) istočnim kantonima", prenosi list riječi Valonca Vincenta Pierrara.

Jedan drugi Valonac ocijenio je, međutim, da je "Francuska možda sudbina" Valonaca.

U sličnom istraživanju javnog mnijenja provedenom u augustu oko dvije trećine Holanđana izrazilo je spremnost za prisajedinjenje s drugim dijelom Belgije - Flandrijom.