Svijet
0

Anketa: Bush predstavlja opasnost po svjetski mir

FENA
Većina ljudi u Kanadi, Britaniji i Meksiku misli da američki predsjednik George Bush i njegova vanjska politika predstavljaju prijetnju svjetskom miru i zabrinuti su da bi Sjedinjene Države mogle izvršiti invaziju na Iran ili Sjevernu Koreju u roku od dvije godine, sudeći po anketi među građanima tih zemalja.

U anketama koje je proveo institut sa sjedištem u Ottawi, EKOS Research, također je ustanovljeno da ispitanici u Kanadi, Britaniji, Meksiku i Izraelu vjeruju da Osama bin Laden predstavlja najveću prijetnju svijetu ili njegova militantna grupa, za kojim slijede sjevernokorejski lider Kim Jong Il, potom Bush, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad i Hassan Nasrallah, vođa Hezbollaha, javio je AP.

Meksikanci su rangirali Busha kao drugog najopasnijeg čovjeka na svijetu među petoricom ljudi, iza vođe al-Qaide.

Nasuprot tome, samo devet posto izraelskih ispitanika odgovorilo je da Bush predstavlja opasnost za svijet, dok je iranski lider dobio 81 posto njihovih glasova u odgovoru na isto pitanje.

Anketa je ustanovila da 69 posto Britanaca, 62 posto Kanađana, 57 posto Meksikanaca i 37 posto anketiranih u Izraelui vjeruje da je Bushova vanjska politika učinila svijet manje sigurnim.

Nedavne ankete u Sjedinjenim Državama nagovijestile su kako većina Amerikanaca vjeruje da se rat u Iraku ne odvija dobro.

"Dok se primičemo srednjoročnim izborima u Sjedinjenim Državama, ankete prilično jasno pokazuju kako su brojni Amerikanci nezadovoljni Bushovom vanjskom politikom, posebno u Iraku. Sada imamo i jasnu potvrdu da je Bushova politika čak i nepopularnija među građanima zemalja veoma bliskih Sjedinjenim Državama", izjavio je predsjednik EKOS-a Frank Graves.

Anketa je također pokazala da 89 posto ispitanih u Meksiku, 73 posto u Kanadi, 71 posto u Britaniji i 34 posto u Izraelu sada vjeruje da američka odluka da se izvrši invazija na Irak nije bila opravdana.

Anketa je također ustanovila da 68 posto meksičkih ispitanika, 60 posto Izraelaca i 57 posto Kanađana vjeruje da će Sjedinjene Države "vojno intervenisati" u Iranu ili Sjevernoj Koreji kako bi blokirale razvoj nuklearnog oružja. Britanski ispitanici nisu odgovarali na isto pitanje.

U anketi je ispitano po 1.000 stanovnika svake od spomenutih zemalja krajem oktobra. Rezultati se smatraju preciznim uz marginu greške od 3,1 posto.