Svijet
0

Anketa: Britanaci traže Blairov odlazak

FENA
Nova anketa javnog mnijenja, koju je u nedjelju objavio Sunday Express, pokazuje da većina Britanaca želi da njihov premijer Tony Blair napusti dužnost a kritike frakcije unutar laburista pojačavaju pritisak na Blaira da podnese ostavku.

Anketa ICM-a za Sunday Express pokazuje da 56 posto ispitanih Britanaca misli da Tony Blair, oslabljen saslušanjima pred policijom u dva navrata u aferi sumnjivog finansiranja njegove stranke, treba da ode.

Oko 37 posto njih želi da Blair ostane na funkciju.

Britanski premijer je u razgovoru za BBC isključio u petak ostavku zbog istrage Scotland Yarda.

Blair, koji namjerava napustiti vlast do kraja ljeta, ocijenio je da bi ostavka, prije nego istraga donese prave zaključke, "bila naročito neprikladna"

Već deset mjeseci britanska policija istražuje finansiranje Laburističke stranke.

Cilj istrage je da sazna da li su nekim pozajmicama, koje su bogati donatori davali Laburističkoj stranci za finansiranje kampanje 2005., prekršen zakon, jer su mnogi kasnije bili predloženi za Dom lordova ili počasne titule.

Međutim, dvojica bliskih suradnika Tonija Blaira su bili također saslušavani pred policijom zbog sumnji da su ometali istragu, što bi moglo dati ozbiljniji tok ovoj istrazi.

Oko 66 posto od 1.014 osoba ispitanih u ovoj anketi vjeruje da su bliski suradnici premijera Blaira zatajili neke elemente istrage.

Jedna frakcija u Laburističkoj stranci također vrši pritisak na Blaira da podnese ostavku. Oko 43 posto simpatizera laburističke stranke, koje je ispitao ICM, misli da on treba da ode.

Laburistički poslanik John Cruddas je ocijenio da je vrijeme da premijer prepusti kormilo, te da su sumnje javnog mnijenja o njegovoj ulozi u aferi finansiraja nanijele štetu Laburističkoj stranci.