Svijet
0

Anketa: 25% Nijemaca vidi i pozitivne strane nacizma

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Četvrtina ispitanih Nijemaca vjeruje da je nacistička vladavina imala i nekoliko pozitivnih aspekata. Ovo su rezultati ankete objavljene u srijedu koja je provedena nakon što je poznata njemačka voditeljica i spisateljica Eva Herman uzburkala tamošnju javnost izjavama da je nacistička Njemačka imala i svoje pozitivne strane.

Anketu je radila agencija za istraživanje Forsa u saradnji sa magazinom Stern, a građani su davali svoje mišljenje o tome "da li je za vrijeme nacizma bilo i nekih pozitivnih stvari kao što je izgradnja autoputeva, eliminacija nezaposlenost, smanjen kriminalitet i uvažavanje i zaštita porodičnih vrijednosti“.

Agencija Forsa objavila je rezultate ankete koji govore da je 25% Nijemaca na postavljeno pitanje odgovorilo sa "da“, prenosi AP.

Redakcija magazina Stern odlučila je uraditi anketu nakon što je popularna voditeljica i spisateljica Eva Herman zbog svojih konstatacija o Trećem Rajhu dobila otkaz sa TV stanice NDR na kojoj je radila.

Herman je svojom izjavom privukla veliku medijsku pažnju. Kasnije u nekoliko navrata pokušavala objasniti svoje mišljenje govoreći "da je za vrijeme nacističke vlasti u Njemačkoj bilo mnogo negativnih stvari kao što je Adolf Hitler“.

Eva Herman (48) koja je godinama radila kao voditeljica vijesti i prije je prozivana u javnosti zbog svojih kontraverznih knjiga u kojima poziva na vraćanje tradicionalne uloge žene u društvu i otvoreno govori o negativnim stranama ženske emancipacije.

"Izjavom o Trećem Rajhu samo sam htjela skrenuti pažnju na vrijednosti koje su tada postojale, kao što su porodične vrijednosti, poštivanje i uvažavanje majčinstva i djece“, objasnila je Herman.