Svijet
0

Ankara zabrinuta zbog sankcija Iranu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turska je zabrinuta zbog odluke Vijeća sigurnosti UN-a da uvede novi "paket" sankcija Iranu zbog spornog nuklearnog programa jer to može ugroziti diplomatske napore za rješenje tog problema.

"Ankara je zabrinuta zbog ove odluke Vijeća sigurnosti. To može ugroziti diplomatske napore da se pronađe mirno rješenje u vezi sa spornim iranskim nuklearnim programom", saopćilo je u srijedu tursko ministarstvo vanjskih poslova, prenijeli su turski mediji.

Turska i Brazil, nestalne članice Vijeća sigurnosti, na sjednici tog tijela UN-a glasale su protiv prijedloga sankcija, dok se Libanon suzdržao. Ostalih 12 zemalja je podržalo prijedlog.

Turska i Brazil su u manju postigle dogovor s Teheranom da uran obogaćuje u Turskoj a da zauzvrat dobiva određene količine tog goriva za medicinska i druga istraživanja. Na Zapadu su, međutim, to ocijenili kao smišljeni manevar Irana kako bi izbjegao nove sankcije.

U Ankari strahuje da bi sankcije mogle dovesti do nove zategnutosti u regiji u kojoj ona ima ekonomske i energetske interese, jer iz Irana uvozi ogromne količine nafte i plina.