Svijet
0

Ankara traži pretrese i izručenje troje Gulenovih pristalica

SRNA
Turska vlada poslala je njemačkim vlastima zahtjev za 40 pretresa i izručenja troje pristalica islamskog propovjednika Fetulaha Gulena kojeg krivi za prošlomjesečni pokušaj državnog udara, piše danas njemački list "Spiegel".

Pozivajući se na dokumenta povjerljivog sadržaja, njemački nedjeljnik je prenio da je turska tajna služba tražila pomoć od njemačke obavještajne agencije (BND) kako bi uhvatila Gulenove pristalice u Njemačkoj.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je mrežu škola, dobrotvornih organizacija i preduzeća koje predvodi Gulen, a koje su se decenijama širile u Turskoj i inostranstvu, za pokušaj infiltriranja u državne institucije i organizovanje propalog puča.

Vlasti u Turskoj su uhapsile ili suspendovale nekoliko desetina hiljada policajaca, vojnika, zvaničnika, sudija i državnih službenika zbog navodne povezanosti sa Gulen pokretom.

Turska tajna služba želi da BND iskoristi svoj uticaj i podstakne njemačke poslanike da preduzmu akciju protiv Gulenovih pristalica, te da ih potom izruče Turskoj, prenosi "Spiegel".