Svijet
14

Ankara se "ulizuje" Americi: Najbolje Putinove izjave sa maratonske press konferencije

Klix.ba
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin nije štedio riječi tokom svoje godišnje press konferencije u Moskvi kojoj je prisustvovalo više od 1.400 novinara. Njegova najveća meta bila je svakako Turska i njeni lideri.

Također, govorio je o sirijskoj i ukrajinskoj krizi, te o utrci za američkog predsjednika.

Upitan o sve lošijim odnosima sa Turskom, Putin se zapitao da li SAD imaju veze s cijelom pričom.

"Neko od turskih lidera se očito 'uvukao' Amerikancima. Washington koji se inače voli miješati u sve ostao je pasivan kada je srušen ruski avion ili recimo kad je Turska nedavno okupirala dio iračke teritorije", rekao je ruski predsjednik.

Napomenuo je i da njegova zemlja zbog rušenja njenog aviona neće smanjiti intenzitet svoje kampanje u Siriji, iako to, prema njegovima riječima, Ankara željno očekuje.

"Mislili su da ćemo pobjeći iz Sirije. Ne, Rusija nije zemlja koja se ponaša na taj način. Povećat ćemo svoje prisustvo u Siriji, te dodatno povećati svoje vazdušne snage u toj zemlji. Prije nismo na terenu imali anti avionsko oružje poput sistema S-400. Sada imamo", kategoričan je Putin.

Izjavio je kako, i pored stalnih optužbi, Rusija nema svojih trupa u Ukrajini.

"Nikada nismo rekli da u Ukrajini nema pojedinih ljudi, koji obavljaju pojedine vojne dužnosti, ali to ne znači da su u pitanju vojnici", objasnio je Rus.

Na kraju maratonske press konferencije Putin se dotaknuo i utrke za američkog predsjednika. Kako je istakao Donald Trump je zasad favorit.

"On je veoma bistra i talentovana osoba, u to nema sumnje. Nedavno je izjavio kako želi osnažiti odnose sa Rusijom, što mi pozdravljamo. Što se mene tiče, Trump je apsolutni favorit", istaknuo je predsjednik Rusije.