Ukoliko propadnu pregovori
0

Ankara će anektirati sjeverni dio Kipra?

SRNA
Egemen Bagis
Egemen Bagis
Turska će razmotriti mogućnost aneksije sjevernog Kipra ako ne uspiju pregovori kiparskih Grka i Turaka o ponovnom ujedinjenju ostrva, rekao je turski ministar za evropska pitanja Egemen Bagis.

Bagis je za list "Kibris", koji izlazi u turskom dijelu Kipra, rekao da će Turska podržati bilo koji sporazum između dvije strane, ali je rekao da je to samo jedan od mogućih ishoda.

"Ponovno ujedinjenje u okviru sporazuma dva lidera, stvaranje dvije nezavisne države nakon sporazuma dva lidera ako ne mogu da nađu rješenje za ujedinjenje ostrva ili aneksija Turske Republike Sjeverni Kipar (KKTC)", rekao je Bagis listu "Kibris".

On je dodao da su sve opcije na raspolaganju.

Lider kiparskih Grka Dimitris Hristofijas i njegov turski kolega Derviš Eroglu ostvarili su mali napredak u pregovorima o ujedinjenju ostrva, koje je podijeljeno od 1974. godine.

Mnogi kiparski Turci protive se aneksiji.

 Ozkan Jorgandžioglu, lider glavne opozicione Republikanske turske partije (CTP), rekao je da je ta ideja neprihvatljiva, prenosi turska televizijska stanica NTV.
Iznervirana slabim napretkom Turska je saopštila da će, ukoliko ne bude rješenja do 1. jula kada Kipar preuzima mjesto predsjedavajućeg EU, prekinuti dijalog dok druga članica EU na preuzme rotirajuće predsjedavanje 2013.

Turska je rasporedila trupe na sjeveru ostrva od invazije 1974. godine, nakon puča koji je organizovala vojna hunta u Atini.

Jedino je Ankara priznala Sjeverni Kipar, koji je isključen iz međunarodnih sportskih, finansijskih i trgovinskih događaja, a u velikoj mjeri se oslanja na Ankaru.