Svijet
9

Ankara: Brat napadača također poginuo kao bombaš samoubica

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prema preliminaroj istrazi turske policije, jedna od osoba koja je izvršila bombaški napad u Ankari, brat je izvršioca samoubilačkog napada u Surucu u julu 2015. godine, kada je ubijeno više od 30 osoba

Policija je do ovog zaključka došla putem DNK-analize i snimaka nadzornih kamera. Također, dijelovi bombe pronađeni na mjestu zločina, podsjećaju na bombu upotrijebljenu prilikom napada 20. jula Surucu, prenosi Anadolija.

U tom napadu, također usmjerenom protiv kurdskih demonstranata, poginulo je najmanje 30 osoba. Turske vlasti za taj napad okrivile su tzv. Islamsku državu, međutim, militanti nikad nisu preuzeli dogovornost.

Turski premijer Tayyip Recep Erdogan za napad je okrivio Kurdsku radničku partiju (PKK), ali najnoviji dokazi ukazuju da se radi o pripadnicima IDIL-a.

Posljednji napad vrhunac je niza terorističkih napada koji su pogodili Tursku ovog ljeta: Naime, u bombaškom napadu u semptembru ubijeno je 16 turskih vojnika. Za napad je optužena Kurdska radnička partija.

U augustu prilikom eksploziji u blizini policijske stanice u Istanbulu poginula su 4 policajca. Za ovaj napad još niko nije preuzeo odgovornost.

U julu je u Suruc poginulo najmanje 30 osoba, kada je bombaš samoubica aktivirao eksplozivnu napravu među okupljenim na skupu podrške kurdskim civilima u sirijskom Kobaneu, koji se tada nalazio pod opsadom IDIL-a.

U junu je u u gradu Diyarbakir ubijeno najmanje 4 osoba kada je bomba aktivirana na manifestaciji koju je organizovala kurdska opoziciona partija HDP.