Svijet
0

Anis Šarif: Pobunjenici su opkolili Gadafija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski pobunjenici opkolili su svrgnutog diktatora Moamera Gadafija i pitanje je vremena kada će biti uhapšen ili ubijen, rekao je u srijedu glasnogovornik novoformiranog vojnog vijeća u Tripoliju Anis Šarif.

Šarif nije želio precizirati gdje je Gadafi uočen, ali je rekao da je svrgnuti libijski predsjednik još uvijek u Libiji i da je pronađen upotrebom visoke tehnologije i obavještajnih podataka, prenijela je agencija AP.

Gadafi je u zamci u radijusu od 60 kilometara, dodao je Šarif.

Informacija o lociranju Gadafija došla je nakon što je saopćeno da je konvoj Gadafijevih pristalica, uključujući njegovog šefa osiguranja, prešao Saharu i ušao u Niger.

Američka vlada pozvala je jučer Niger da smjesti u pritvor visoke zvaničnike vlade Moamera Gadafija, za koje se vjeruje da su u konvoju iz Libije prešli u tu zemlju.

Hišam Buhagiar, zadužen za koordinaciju "lova" na Gadafija, rekao je da izvještaji s terena upućuju na to da se možda nalazi u području oko sela Gvat na jugu Libije, oko 300 kilometara od granice s Nigerom.

"Mislim da je napustio Bani Valid. Posljednji tragovi upućuju da je negdje oko Gvata. Ljudi su vidjeli automobile kako odlaze u tome smjeru...Iz nekoliko izvora nam je rečeno da se kreće prema jugu, prema Čadu ili Nigeru", rekao je Buhagiar.

Gadafijev glasnogovornik Musa Ibrahim međutim rekao je telefonom agenciji Reuters da je dugogodišnji libijski čelnik još u Libiji, da je dobro i na sigurnom.