Svijet
0

Anglo-američki odnosi u krizi zbog curenja nafte

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Anglo-američki odnosi, tačnije, kriza u odnosima nakon curenja nafte iz bušotine British Petroleuma (BP) u Meksičkom zaljevu, u subotu su jedna od vodećih tema britanskih dnevnika.

Dok znanstvenici ukazuju da je u more iscurilo dvostruko više nafte nego što se vjerovalo, kriza u vezi s BP-om prijeti da baci ozbiljnu sjenu na tzv. posebni odnos između Britanije i SAD-a, piše The Independent.

Napori premijera Davida Camerona da izgladi ovaj spor kroz izravne razgovore s američkim predsjednikom nemaju mnogo izgleda da urode plodom, konstatira list, dodajući da je Obama jasno stavio do znanja da neće odstupiti od osuda i zahtjeva prema britanskoj kompaniji, sukladno neprijateljskim raspoloženjem američke javnosti prema svojim nekadašnjim kolonijalnim vladarima.

U naporu da demantiraju kako su ravnodušni prema katastrofi u Americi koju je izazvala britanska kompanija, premijer Cameron i ministar financija George Osborne su se sastali s "dosad skrivenim" predsjedavajućim BP-a Carl-Henricom Svanbergom, ili Šveđaninom, kome su iznijeli frustriranost zbog curenja nafte, ali i dodali da su svjesni ekonomske važnosti BP-a za Britaniju i Ameriku, prenosi The Guardian.

List prenosi i da u londonskom Cityju raste bijes u vezi s činjenicom da je Obama svu krivicu svalio na BP, a ne i na američku inženjersku kompaniju Halliburton, kao i da Cameron nije dovoljno odlučno stao u obranu britanske kompanije.

Guardian ipak konstatira da Cameron ima vrlo delikatan zadatak "balansiranja", jer ne može dopustiti da "posebni odnos" bdude narušen bilo kakvim kontranapadom na Obamu, osobito u trenutku kad ovaj već trpi ozbiljne političke posljedice krize u vezi s British Petroleumom.

The Times piše da je BP krenuo u kontranapad protiv svojih kritičara, što ilustrira i razgovor predsjedatelja kompanije s britanskim premijerom u petak (a uoči njegovog razgovora s predsjednikom Obamom), mada dodaje da se on sada bori za svoj profesionalni opstanak, suočen s kritikama da nije pružio podršku svom direktoru Tonyju Haywardu, koji se našao u ulozi žrtvenog jarca.