Sprečavanje seksualnog nasilja
0

Angelina Jolie i William Hague u Kongu sa žrtvama silovanja

Klix.ba
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague i specijalna izaslanica UNHCR-a Angelina Jolie opet su ove sedmice udružili snage kako bi upozorili na užasne ljudske gubitke u silovanjima u ratnim zonama, te pozvali vlade svijeta na njihovo djelovanje po ovom zapuštenom, rastućem problemu.

Tokom svoje posjete Demokratskoj Republici Kongo i Ruandi susrest će se sa preživjelim žrtvama silovanja i seksualnog nasilja kao i sa lokalnim organizacijama i tijelima UN-a koja im pružaju podršku. Takođe će se susresti i sa političkim vođama kako bi sa njima razgovarali o potrebi za pronalaženje dugotrajnog rješenja konflikta.

Govoreći pred posjetu, ministar vanjskih poslova William Hague je izjavio:

"Silovanje se često koristi kao sredstvo ratovanja u konfliktnim oblastima širom svijeta. Ono uništava ljudske živote i zajednice na najgori mogući način. Ipak, međunarodna zajednica često okrene glavu od ovoga, počinioci ovih brutalnih zločina prolaze nekažnjeno, a krug nepravde i sukoba se ponavlja. Mi moramo razbiti ovu kulturu nekažnjavanja počinioca. Vrijeme je za stvarnu, značajnu akciju svjetskih vlada kojom će se reći da je korištenje silovanja kao sredstva ratovanja neprihvatljivo, kojom će se počinioci kazniti i skinuti stigma sa žrtava. Ovo je moj lični prioritet za sastanak ministara vanjskih poslova Grupe G8 koji će se održati u aprilu u Londonu, te za UN kasnije tokom godine."

Specijalna izaslanica UNHCR-a Angelina Jolie je rekla:

"Ovom posjetom želimo iz prve ruke čuti iskustva ljudi koji su pretrpjeli silovanje i seksualno nasilje tokom sukoba u Istočnoj Demokratskoj Republici Kongo. Želimo definisati načine na koje im međunarodna zajednica može pomoći da ponovo izgrade svoje živote. Želimo naučiti lekcije proistekle iz njihovog iskustva o tome kako svijet može zaštiti hiljade žena, muškaraca i djece izložene riziku od silovanja u mnogim drugim konfliktnim zonama. I želimo ubijediti vlade širom svijeta da ovom pitanju daju pažnju koju ono zaslužuje. Ako svijet ne bude reagovao, uvijek ćemo biti u situaciji da reagujemo na zvjerstvo, da pružamo pomoć preživjelima umjesto da spriječimo silovanje prije nego što do njega dođe. Pozdravljam napore Velike Britanije da oživi međunarodnu akciju koja je prijeko potrebna."

Ova zajednička posjeta predstavlja nastavak saradnje koja je započela u maju 2012. kada su William Hague i Angelina Jolie u Londonu pokrenuli novu britansku kampanju za sprečavanje silovanja i seksualnog nasilja u konfliktnim zonama.

Posjeta je upriličena tri sedmice prije susreta ministara vanjskih poslova Velike Britanije, SAD-a, Francuske, Kanade, Japana, Njemačke, Rusije i Italije tokom godišnjeg sastanka Grupe G8 u Londonu.

William Hague i Angelina Jolie pozivaju članice G8 da dogovore osnovne mjere kojim bi se osigurala pravda za osobe koje su preživjele seksualno nasilje i zastrašili počinioci istog. Ove mjere obuhvataju novi Međunarodni protokol o dokumentovanju i istragama silovanja i seksualnog nasilja, dogovor da su silovanje i seksualno nasilje ozbiljna kršenja Ženevske konvencije tako da se može primjeniti univerzalna jurizdikcija, te praktično obavezivanje na pomoć zemljama u kojima se ovo dešava.

Kao specijalna izaslanica UNHCR-a, Angelina Jolie već više od deset godinaju naglašava u kako lošoj situaciji se nalaze izbjeglice širom svijeta. Njen film "U zemlji krvi i meda", iz 2011. godine, oslikao je iskustva žena u ozloglašenim logorima za silovanja uspostavljenim tokom etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini, te je ona bila katalizatorom ove britanske inicijative, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.