Posjeta sirijskim izbjeglicama
0

Angelina Jolie: Hvala vladi Turske, kampovi su jako dobri

Anadolija
Specijalna izaslanica Ujedinjenih Nacija (UN) i poznata glumica Angelina Jolie, u pratnji visokog komesar UN-a za izbjeglice Antonia Guterrasa, posjetila je danas izbjeglički kamp Oncupinar, kod turskog grada Kilisa, u kojem su smještene sirijske izbjeglice.

Novinari agencije Anadolija javili su kako je Jolie izjavila da je izgradnja ovakvog centra za kolektivni smještaj izbjeglica dobar pokazatelj turske velikodušnosti.

Jolie se susrela sa porodicama u izbjegličkom kampu, u kojem trenutno boravi 12.500 Sirijaca, te obišla tamošnje obdanište i bolnicu.

Nakon posjete, koja je obavljena bez prisustva medija, novinarima se obratio visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterras, koji je istakao zadovoljstvo viđenim uvjetima u kojim izbjeglice žive.

"Zahvalan sam vladi Turske na uloženim sredstvima i brizi o ovim ljudima. Ovo je dokaz turske velikodušnosti. Međunarodna zajednica mora pomoći Turskoj, Iraku, Libanu i Jordanu jer one nisu u mogućnosti same obezbijediti ovakve uvjete za smještaj izbjeglica iz Sirije. Solidarnost i podrška cijele međunarodne zajednice su neophodni", kazao je Guterras.

Novinarima se obratila i popularna glumačka diva i dokazani humanista Angelina Jolie, koja se zahvalila Turskoj i njenom narodu što su otvorili vrata ovim prognanicima.

"Ovdje sam bila i prošle godine. Sada ima deset puta više izbjeglica. Danas sam se susrela sa djecom i porodicama koje su zahvalne turskom narodu. Ovi ljudi su zabrinuti za svoju zemlju i za svoje sugrađane koji su tamo ostali", kazala je Jolie.

Na upit novinara o uvjetima života u kampu, Jolie je kazala da je ovo jedinstven primjer velikodušnosti jednog naroda.

"Ovakav kamp nisam nigdje drugdje vidjela. Nadam se da će i drugi prognanici imati priliku da smještaj nađu u ovakvim kampovima", kazala je Jolie.

Nakon što su četiri sata proveli u kampu Oncupinar, Jolie i Guterras su se zaputili u posjetu još jednom kampu u turskom gradu Islahiyeu.