Pomoć ranjenoj djevojčici
3

Angelina Jolie dala 50.000 dolara za kampanju Malale Yousafzai

Klix.ba
Angelina Jolie
Angelina Jolie
Holivudska glumica i ambasadorica dobre volje UNHCR-a Angelina Jolie je donirala 50.000 dolara jednoj humanitarnoj organizaciji u čast tinejdžerke koju su prošle sedmice napali talibani.

Četrnaestogodišnja Malala Yousafzai je teško povrijeđena nakon što su u nju pucali pakistanski talibani zbog promovisanja školovanja za djevojčice i žene. Djevojčica je prebačena u Veliku Britaniju na liječenje.

Humanitarna organizacija Angeline Jolie, pod imenom Education Partnership for Children of Conflict, je donirala 50.000 za fondaciju Tine Brown - Women in the World, u cilju sakupljanja sredstava za kampanju i ciljeve za koje se bori Malala.

Brown i Jolie su također objavile i otvoreno pismo putem kojeg pozivaju sve žene širom svijeta da traže svoja prava na edukaciju.

"Sigurne smo da vas je potresla vijest o napadu prošle sedmice, tokom kojeg su talibani 14-godišnju Malalu ranili u glavu dok je napuštala školu u dolini Swat u Pakistanu. Njen jedini zločin je bilo promovisanje edukacije djevojčica u Pakistanu te objavljivanje bloga o životu pod vlasti talibana. Još uvijek nije pri svijesti i prebačena je u Veliku Britaniju na liječenje. Kao odgovor na Malalinu hrabrost, djevojke širom Pakistana, Afganistana i ostatka svijeta ustaju i govore: 'I ja sam Malala'. Ovo je prilika da pokažemo našu solidarnost", napisale su Brown i Jolie.

Jedan dio novca će biti odvojen za pokretanje nagrade Women of Impact u čast Malale Yousafzai.