Svijet
115

Angeli Merkel Al-Hamza odbijen zahtjev za azil

Klix.ba
Sirijske izbjeglice Mamon i Tema Al-Hamza u znak zahvalnosti njemačkoj kancelarki svojoj bebi dali su ime Angela Merkel. Ipak, to nije bilo dovoljno da njihov zahtjev za azil u Njemačkoj bude prihvaćen.

Beba je rođena 27. decembra 2015. godine u Duisburgu, a njeni roditelji kazali su da su imenom bebe željeli zahvaliti toj zemlji na gostoprimstvu u najtežim danima. Porodica koja sada živi u Moenchengladbachu sa tugom je primila pismo u kojem stoji kako je njihova molba za azil odbijena.

Odbijanje azila znači da bi od porodice uskoro moglo biti zatraženo da napusti zemlju i vrati se u posljednju sigurnu državu kroz koju su prošli, što je vjerovatno Turska. Zasad su međutim, pod takozvanom supsdijarnom zaštitom, što znači da mogu privremeno ostati u Njemačkoj.

Glasnogovornica Federalnog ureda za migracije objasnila je zašto porodica Al-Hamza nije dobila puni azil.

"U skladu sa članom 16a Temeljnog zakona, osoba koja je prošla kroz sigurnu treću zemlju ne može dobiti azil u Njemačkoj. S obzirom da su skoro svi sirijski migranti u Njemačku stigli kroz treće zemlje poput Turske, to objašnjava zašto u posljednje vrijeme nisu dobijali trajne azile. Od 1. januara do 31. oktobra 2016. od 250.008 zahtjeva samo 577 osoba dobilo je azil".

U Njemačkoj je 150.276 osoba dobilo status izbjeglice, što znači da u zemlji mogu ostati naredne tri godine. Supsidijarnu zaštitu uz porodicu Al-Hamza ima 93.925 Sirijaca.