Otkazali motori
0

Angela Merkel "za dlaku" izbjegla pad helikoptera

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka kancelarka Angela Merkel "za dlaku" je izbjegla pad helikoptera, kojem su, kako u nedjelju piše list Bild am Sonntag, otkazali motori pa je na 1.600 metara počeo gubiti visinu, tako da su piloti tek nekoliko stotina metara iznad zemlje uspjeli ponovo pokrenuti elisu i izbjeći pad.

Uzroci zatajivanja motora nisu jasni, ali stručnjaci isključuju sabotažu, a njemačke savezne službe otvorile su istagu, piše list pozivajući se na policijske izvore. Helikopter tipa Superpuma 332 gotovo je nov, nabavljen je u decembru prošle godine.

"Bila je to vrlo neugodna situacija kada oba motora zakažu jedan za drugim", rekao je neimenovani njemački savezni policajac listu. "Posada je djelovala tačno prema pravilima postupanja u takvim situacijama i uspjela je ponovo pokrenuti motore", dodao je.

Incident se dogodio u srijedu navečer, na putu do Oberschleissheima gdje je kancelarka trebala sudjelovati u predizbornoj kampanji. Nakon što su uspjeli pokrenuti motore, piloti su prizemljili u najbližoj zračnoj luci, Augsburgu.