Kopenhagen
0

Angela Merkel razočarala učesnike konferencije

Sarajevo-x.com
Njemačka kancelarka Angela Merkel glatko je odbila zahtjeve da Evropa dodatno finansira napore za zaštitom klime, prenosi Deutsche Welle. "Nećemo dopustiti da Njemačka i druge evropske industrijske zemlje uveliko vode kad se radi o zaštiti klime, druge pri tome ne čine ništa, a onda nam otimaju radna mjesta s argumentom da je kod njih proizvodnja jeftinija jer su troškovi zaštite klime manji. "Sa mnom to neće ići. Za to trebamo globalni dogovor", izjavila je šefica Njemačke vlade.

Sporazum o zaštiti klime, koji u Kopenhagenu žele postići 192 zemlje, mora zagrijavanje Zemlje djelotovorno ograničiti, smatra kancelarka Merkel. To je za nju jedino mjerilo.

"Oprezno sam optimistična. O tome sam telefonom razgovarala i s premijerima Kine i Indije, koje svakako trebamo za postizanje jednog ovakvog sporazuma", rekla je ona.

Kancelarka je izjavila kako se u Kopenhagenu priprema samo dogovor o "središnjem političkom cilju", dok se o konačnom sporazumu s pravne strane treba raspraviti sljedeće godine. Prema njenim riječima: "Niti će jedna zemlja niti jedan kontinent sam spastiti klimu. U Kopenhagenu se radi o globalnoj odgovornosti. Tu se ni jedna zemlja ne može izvući svoje dužnosti."

Šef organizacije Greenpeace Kumi Naidoo kritizirao je ovu politiku Angele Merkel, nazvavši njeno ponašanje "više nego razočaravajućim".

On je Njemačku optužio da nije spreman na ustupke koje znanstvenici smatraju neophodnim, kritizirao je Južnoafrikanac Naidoo. On tvrdi da ukoliko bogate zemlje ne ponude dovoljno novca kako bi podržale one siromašne, neće biti nikakvog dogovora.

"Zadnjih 18 mjeseci, tokom finansijske krize, postalo je jasno da je potpuno moguće preko noći učiniti dostupnim milijarde dolara, samo kad za to postoji politička volja. Kad bi političari samo pokazali jednaku odlučnost u zaštiti klime kao što su to pokazali kod rješavanja finansijske krize, u Kopenhagenu bi se postigao dogovor koji bi našu planetu mogao spasiti za buduće generacije", upozorio je ovaj aktivist.