Svijet
582

Angela Merkel pozvala na zabranu nošenja burke u Njemačkoj

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dok priprema teren za četvrti mandat, njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na zabranu nošenja burke u Njemačkoj i kazala da se izbjeglička kriza nikada ne smije ponoviti.

Obraćajući se na konferenciji svoje stranke, Merkel je kazala da će podržati zabranu nošenja vela koji prekriva lice.

"Veo koji pokriva lice treba zabraniti gdje god je to zakonski moguće", kazala je Merkel delegatima u Essenu, a njena izjava je izazvala gromoglasan aplauz.

Merkel je na poziciju državne kancelarke izabrana 2000. godine, a prije dvije godine dobila je podršku 96,7 posto stranačkih delegata, što je jedan od njenih najboljih rezultata.

Međutim, njena popularnost je bila upitna zbog izbjegličke krize i nakon što je blizu milion migranata u Njemačkoj zatražilo azil. Merkel je naširoko kritizirana zbog svoje odluke o otvaranju granica u septembru 2015. godine, a protivnicu su ovakvu politiku smatrali odgovornom za seksualne napade u Kelnu za Novu godinu i dva teroristička napada simpatizera ISIS-a.

Merkel je u više navrata odbila promijeniti svoju politiku zbog niza poraza njene stranke na regionalnim izborima, ali sada je to ipak odlučila učiniti.