Guardian
0

Angela Merkel popularnija od svoje demohrišćanske stranke

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Guardian uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj ocjenjuje popularnost Angele Merkel i ono što joj se sprema poslije izbora koje će, prema ocijeni većine, dobiti.

Pitanje je međutim, s kim će praviti postizbornu koaliciju - sa starim partnerima socijaldemokratama ili sa Strankom slobodnih demokrata. Prema pisanju Guardiana u petak, Angela Merkel je popularnija od svoje Demohrišćanske stranke.

Njena strategija da se Njemcima prikaže kao majčinska figura i neko ko je iznad partijskih interesa, pokazala se uspješnom, mada je razljutila opoziciju i smorila javnost.

Merkel je takođe, nastavlja Guardian, uspjela sebe da prikaže i kao sigurnu kartu na koju bi trebalo igrati u vrijeme krize.

Njemci , piše dalje list, skloniji su da u kriznim vremenima glasaju kako su to činili i ranije nego da se odluče na promjenu režima.

Poslije izbora međutim, Angeli Merkel predstoji težak zadatak.

Ona najprije priželjkuje da oformi vladu desnog centra sa Strankom slobodnih demokrata u kojoj bi bila moćnija kao kancelar, mada bi trpjela oštrije kritike.

Mnogo je međutim, onih koji vjeruju da će se nastaviti stara koalicija s socijlademokratama.

Takođe, iako je Njemačka izašla iz najteže recesije koja ju je pogodila u modernoj historiji, očekuje se da je pogodi rast broja nezaposlenih i drugi neuspjesi, piše Guardian, prenosi BBC.